Van Dam: ik zit hier niet voor de boeren

'Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.'

Van+Dam%3A+ik+zit+hier+niet+voor+de+boeren
© NVT

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een interview met NRC Handelsblad op de vraag of hij er niet meer is voor de dieren dan voor de boeren. In een reactie aan LTO Nederland laat Van Dam weten verkeerd te zijn geciteerd.

Van Dam pleit in het interview voor een radicale ommezwaai in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). 'Want het subsidieert in feite stilstand.'

Plan

De staatssecretaris heeft vrijdagavond aan zijn Europese collega’s een ingrijpend plan gepresenteerd om het GLB te herzien. Nederland is nog twee maanden voorzitter van de Europese Unie. Van Dam zit de Landbouwraad voor, waarin alle landbouwministers uit de 28 lidstaten zitting hebben.

Van Dam wil af van het huidige stelsel van toeslagrechten. Boeren en telers zouden daarvoor in de plaats subsidies moeten krijgen die gekoppeld zijn aan het realiseren van ‘maatschappelijke opgaven’, zoals duurzaamheid, natuurbehoud en dierenwelzijn.

Compensatie

Wel zouden boeren moeten worden gecompenseerd als de prijzen kelderen. Ook moet volgens Van Dam een deel van het landbouwbudget worden ingezet voor vernieuwing en verdere automatisering.

'Wij willen vergoeden wat voor ons allemaal van waarde is. Dat je buiten de stad weilanden ziet, is voor ons allemaal heel waardevol. Maar voor een melkveehouder is het nu lucratiever als hij alle onkruid bestrijdt. Dat leidt tot minder biodiversiteit. Minder weidevogels. Als wij van die vogels genieten, vind ik het niet onterecht om de boer daarvoor te vergoeden.'

Naïef

'De subsidies moeten dus worden gekoppeld aan maatschappelijke opgaven', vervolgt Van Dam in het NRC. 'Verder willen we vooruitgang subsidiëren. Dus boeren stimuleren die willen innoveren en investeren in duurzamere productie.'

Va Dam zegt zijn plan 'niet naïef' te vinden. 'Ik denk echt dat het kan. En dat het moet. Het landbouwbeleid moet op de schop. Wij beogen het begin van de discussie te maken. Dit beleid zou pas in 2020 ingaan. Maar het is belangrijk voor ons om een aantal piketpalen te slaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer