Brussel+wil+duidelijkheid+scheppen+patentrecht
Nieuws
© Plantum

Brussel wil duidelijkheid scheppen patentrecht

De Europese Commissie (EC) werkt aan een nadere interpretatie van de biotech-richtlijn om helderheid te bieden over het patentrecht op natuurlijke planteigenschappen.

Dat heeft Eurocommissaris Interne Markt Elzbieta Bienkowska gezegd op het symposium over plantoctrooien dat staatssecretaris Martijn van Dam van EZ woensdag namens Nederland organiseerde.

Van Dam noemt de uitspraak van Bienkowska een absolute doorbraak in de discussie over kwekers- en octrooirecht. Nederland heeft zich altijd verzet tegen patenten op natuurlijke eigenschappen en biologische processen.

Belangrijke horde

'Een monopolie op groenten en planten is onlogisch en onwenselijk', aldus Van Dam. 'De natuur is van ons allemaal. Het is daarom goed dat de Commissie deze stap zet. We zijn er nog niet, maar er is nu wel een belangrijke horde genomen'

De discussie over patenten op natuurlijke eigenschappen is versterkt toen vorig jaar de Kamer van beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde dat producten die via kruising of andere veredelingstechnieken zijn verkregen voor octrooi in aanmerking komen.

Vrij beschikbaar

Dit doorkruist het aloude kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars elkaars vindingen verder door kunnen ontwikkelen. Van Dam: 'De Nederland is erbij gebaat dat biologisch materiaal vrij beschikbaar is. Dat bevordert innovatie in de veredeling.'

Op het symposium in Brussel gaf Eurocommissaris Bienkowska aan dat er gewerkt wordt aan een nadere interpretatie van de bestaande biotech-richtlijn. Aanpassen van deze richtlijn zelf in de wetgeving is volgens de Commissie niet de oplossing.

Onderdeel breder pakket

Voor het einde van het jaar komt de Commissie met de interpretatieve verklaring. Deze zal onderdeel zijn van een breder pakket aan praktische oplossingen die tijdens het symposium naar voren zijn gebracht.

Enkele voorbeelden daarvan zijn meer transparantie, verbeterde toegang tot biologisch materiaal en een verbeterde samenwerking tussen het Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer