Van Dam wil GLV in plaats van GLB

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie moet na 2020 worden omgevormd tot een Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid (GLV).

Van+Dam+wil+GLV+in+plaats+van+GLB
© Nieuwe Oogst

Op de informele raad van Europese landbouwministers op 30 en 31 mei wil staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de discussie aangaan over de directe inkomenssteun voor boeren.

De bewindsman bepleit daarbij een verschuiving naar het realiseren van maatschappelijke opgaven, innovatie en een verbreding van de vergroening naar bijvoorbeeld klimaatdoelen.

Klimaatverandering

Dat staat in een brief die Van Dam naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens de staatssecretaris is de verschuiving noodzakelijk met het oog op de groeiende wereldpopulatie, de klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen.

'Er moet een voedselsysteem komen dat eerlijker is voor de boer, transparanter voor de consument en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien', aldus Van Dam.

Innovatie

'Hier is een grote rol weggelegd voor innovatie. Zo zijn nieuwe en efficiënte irrigatietechnieken zowel beter voor het milieu als kostenbesparend voor de boer. Een dergelijk voedselbeleid kan de concurrentiekracht van de landbouw in Europa vergroten.'

Tijdens de informele landbouwraad in Eindhoven en Amsterdam zullen de Europese landbouwministers voor de eerste keer spreken over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020.

Paper

Als basis voor de discussie tussen de ministers heeft Van Dam een paper opgesteld.

Daarin geeft de staatssecretaris aan dat boeren in de toekomst vooral subsidies zouden moeten krijgen die gekoppeld zijn aan het realiseren van maatschappelijke opgaven, zoals duurzaamheid, innovatie, gezondheid, klimaatbescherming en natuurbeheer.

Marktoriëntatie

Verder wil de bewindsman het gesprek aangaan over de marktoriëntatie van de landbouwsector en de rol van het landbouwbeleid in de opvang van crises in de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer