Van+Dam+volgt+LTO+voor+snelle+uitbetaling
Nieuws
© Twan Wiermans

Van Dam volgt LTO voor snelle uitbetaling

Uitbetalingsrechten zo snel mogelijk uitkeren en knelgevallen oplossen bij het indienen van de Gecombineerde opgave 2016.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij volgt hiermee de lijn van LTO Nederland voor zowel de indieningstermijn als de uitbetaling van rechten.

Van Dam gaat in zijn reactie in op de aangenomen motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts over de uitbetaling van rechten. Geurts vraagt om die rechten in december volledig uit te betalen en uiterlijk in januari.

Vroeg

Een groep landbouwers die pas na 1 april de toewijzing van betalingsrechten heeft ontvangen of na 1 april een beslissing over de toekenning van betalingsrechten, ervaart 15 mei als (te) vroeg, constateert LTO.

Dat heeft te maken met mogelijke overdracht van rechten en beroepsmogelijkheden. De staatssecretaris zegt toe hen te ondersteunen bij het doen van hun melding en maatwerk te willen bieden.

Tevreden

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is tevreden met de benadering, die Van Dam kiest. 'Er zijn wel gevallen waarbij iets te zeggen valt voor een langere indienperiode', zegt Maat.

'Maar ons standpunt is helder: een snelle uitbetaling van premies staat voor ons voorop. Daarnaast willen we dat knelgevallen worden opgelost. Dit wordt opgepakt en er zal maatwerk worden geleverd. Wat ons betreft kiest Van Dam de goede route'', aldus Maat.

Vereenvoudiging

Uitbetaling voor 1 februari lukt niet in alle gevallen door controles in het kader van de vergroeningsvoorwaarden. LTO dringt overigens aan op vereenvoudiging van de vergroening.

Nu zijn de regels te gecompliceerd. De betaling wordt ook vertraagd omdat in complexe bedrijfssituaties nader onderzoek nodig is. Ook de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures kan tot vertraging leiden, schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

83 procent

Eind januari van dit jaar was 60 procent van de 750 miljoen euro aan ondernemers uitbetaald. Op 30 april was 83 procent volledig uitbetaald. Van Brussel moet eind juni 100 procent zijn uitbetaald.

Oorzaak van een deel van de vertraging is de termijn van indiening van de Gecombineerde opgave. Die is vorig jaar verlengd.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer