Maat%3A+discussie+GLB+terecht
Nieuws
© AgriTerra

Maat: discussie GLB terecht

'Het is terecht dat de staatssecretaris het GLB ter discussie stelt en aandacht vraagt voor het inkomen van boeren en tuinders. Het huidige beleid heeft geen antwoord op crisis in markten en op het plots wegvallen van exportmarkten.'

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in reactie op de brief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) die hij vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarin heeft de bewindsman de aftrap gegeven voor de discussie over een nieuw Europees landbouwbeleid na 2020. Van Dam wil het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie na 2020 omvormen tot een Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid (GLV).

Optimale productie

Wat LTO Nederland betreft ontwikkelt Europa een landbouwbeleid waarbij een optimale productie centraal komt te staan.

Maat: 'Tegelijkertijd willen we naar een land- en tuinbouw die klimaatdoelen realiseert, die minder afhankelijk wordt van fossiele energie, grondstoffen en gewasbescherming en die tegemoetkomt aan maatschappelijke wensen op het gebied van onder meer dierenwelzijn.'

Meer inzet

Om die ambities te realiseren moet het nieuwe beleid, veel meer dan nu, inzetten op innovatie en ontwikkeling, aldus Maat. Ook biedt een nieuw Gemeenschappelijke Landbouwbeleid de kans om het level playing field in de EU gelijk te trekken.

'Nu lopen keuringskosten, accijnzen op brandstof en toelating van gewasbeschermingsmiddelen per lidstaat uiteen. Ook de verschillen in arbeidswetgeving zijn groot. Dat staat een verdere ontwikkeling van de Europese land- en tuinbouw in de weg.'

'Ook deze aspecten moeten in de discussie worden meegenomen. Van Dam doet dat naar ons idee nog onvoldoende', stelt Maat.

Uitspraak

Vanochtend gaf Van Dam in NRC een toelichting op zijn plannen. De kop boven het artikel citeert Van Dam: ‘Ik zit hier niet voor de boeren’.

Een onbegrijpelijke uitspraak, aldus Maat. 'Dit kan echt niet en dat heb ik Van Dam ook verteld. Alsof de minister van Onderwijs zegt: 'Ik zit hier niet voor het onderwijs. Het land zou te klein zijn.' Inmiddels heeft de staatssecretaris aan Maat laten weten dat hij verkeerd geciteerd is door NRC.

Algemeen belang

Volgens De LTO-voorzitter moet Van Dam uiteraard het algemeen belang dienen. 'Voedsel is bij uitstek een zaak van algemeen belang, met een onmisbare rol voor boeren en tuinders. En juist daarom zit Van Dam er wel degelijk voor boeren en tuinders.'

De staatssecretaris schept volgens Maat met zijn uitspraak een onnodige afstand tussen land- en tuinbouw en maatschappij. 'Oxfam Novib heeft Nederland vorig jaar nog uitgeroepen tot beste voedselland ter wereld. En Nederlanders waarderen hun boeren en tuinders met een 7,6, blijkt uit een recente enquête.'

'Van Dam moet bruggen bouwen. En daartoe is hij heel goed in staat. Dat liet hij onlangs in de Tweede Kamer nog zien toen hij pal voor de Nederlandse veehouders ging staan na onheuse bejegeningen uit diezelfde kamer richting veehouderij', aldus Maat.

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer