Wees+wijs+en+gun+ondernemer+ruimte
Ingezonden
© Ruud Ploeg

Wees wijs en gun ondernemer ruimte

In Maasdriel (Gld.) woedt een debat over de vestiging van een geitenhouderij. Tegenstanders laten zich horen, terwijl de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden en regels. De ondernemer kan niets anders dan wachten. Wijsheid moet het winnen.

'Emoties zijn ook feiten', typeert een wethouder de discussie die woedt in zijn gemeente. Aanleiding is de vestiging van een nieuwe veehouderij. Het gaat in dit geval over een stevig varkensbedrijf dat aan alle voorwaarden uit rijksbeleid, bestemmingsplan en actuele milieu- en bouwbeleid voldoet.

De ondernemer is zeker van plan zijn locatie netjes met groen in te passen en hij is een aardige, open en maatschappelijk verantwoord ondernemer. Voor de wethouder geen reden om de vergunning te weigeren. Toch?

Buren

Maar dat ligt even anders. Burgers, buren in het bijzonder, hebben moeite met de vestiging van een nieuw, modern varkensbedrijf in hun directe omgeving.

Er zijn al genoeg varkens in Nederland en zeker in onze provincie hoeven er geen dieren bij te komen. Het aantal transportbewegingen zal toenemen, de geur wordt ondraaglijk en of je niet ziek wordt van fijnstof, is nog niet 100 procent bewezen.

Verzet

Het verzet, gevoed door een ex-medewerker van een gezondheidsdienst, luwt niet. De wethouder zwoegt zich door het dossier, luistert naar alle bezwaren en argumenten, organiseert gesprekken met buurtbewoners, neemt de tijd en hij kan alle argumenten tegen vestiging weerleggen met feiten en actuele wetenschappelijke kennis.

Als verantwoordelijk bestuurder kan de wethouder niet anders dan de vergunning verlenen. En toch wil de buurt geen nieuw varkensbedrijf in het buitengebied.

Overeenkomsten

Dit verhaal toont veel overeenkomsten met de aanvraag voor vestiging van een stevig geitenbedrijf in onze gemeente. Wettelijk en procedureel is er geen reden om de vergunning te weigeren.

Het college van burgemeester en wethouders handelt conform de regels en het beleid, de ondernemer in kwestie laat zien dat hij de zorgen van burgers snapt en toont zijn goede wil en ook hier geldt dat er geen wetenschapper zal zeggen dat de gezondheidsrisico’s onaanvaardbaar zijn. En toch?

Debat

Progressieve fracties willen, hoewel zij zelf de verantwoordelijkheid hebben gedelegeerd aan het college van burgemeester en wethouders, toch over de vergunningaanvraag een debat in de gemeenteraad.

Dat maakt de afhandeling een stuk ingewikkelder en vooral politieker, terwijl de ondernemer tijd verliest en langs de kant staat.

Emoties

Wat te doen als gekozen bestuurder? Wat te doen als niet de feiten leidend zijn in de discussie, maar emoties en ideologie (tegen grootschalige veehouderij) de boventoon voeren? Wat te doen als de progressieve fracties de raad meekrijgen en de voltallige raad debatteert over de vestiging van een geitenbedrijf op een geschikte locatie?

Dan komt het op wijsheid aan. Hoe dan ook mag het lijntje burgers-ondernemer-bestuur niet breken, mogen rechtvaardigheid voor de ondernemer en bezorgdheid bij burgers niet tegenover elkaar worden gezet, kan het niet zo zijn dat burgers en ondernemer niet dezelfde rechten hebben.

Luisteren

Doen we dat wel, dan breken we veel af in onze gemeenschap. Het gaat om luisteren, zorgen serieus nemen, wijsheid en vooral het gunnen van ruimte om verantwoord te ondernemen.

Linda de Groot-van AlemVeehouder en raadslid CDA Maasdriel

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer