Verlenging+bouwstop+geitenstal+verrast+LTO
© LLTB

Verlenging bouwstop geitenstal verrast LTO

Provincie Noord-Brabant verlengt de bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen met nog een jaar tot 1 juni 2014. LTO is onaangenaam verrast over dit onaangekondigde besluit.

Gedeputeerde Staten hebben dat gisteren besloten. Het bouwverbod werd in Noord-Brabant eind 2009 ingesteld vanwege de uitbraak van Q-koorts. Noord-Brabant is de enige provincie waar geiten- en schapenhouderijen niet mogen uitbreiden.

Hoewel het Brabantse college erkent dat de vaccinatie van geiten een aanzienlijk effect heeft gehad, zijn er volgens het provinciebestuur nog steeds risico’s voor de bevolking.

Open stallen

'Bijna alle geiten staan in open stallen met het risico op uitstoot die schadelijk is voor gezondheid, natuur en milieu', motiveert het college. De bouwstop kan vervallen als de provincie een nieuwe zorgvuldigheidsscore heeft ontwikkeld.

Geitenhouders die extra bovenwettelijke prestaties leveren kunnen dan uitbreiden of nieuw bouwen.

Voor de melkgeitensector komt het besluit van het provinciebestuur als een verrassing.Vandaag staat een bezoek van Brabantse provinciebestuurders aan een geiten- en schapenbedrijf op het programma.

Overleg

'Daar zou juist het opheffen van de bouwstop ter sprake komen', stelt voorzitter Jeanette van de Ven van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij. Ook zou er op 22 maart nog een overleg plaatsvinden.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer