ABN+Amro%3A+toekomst+voor+geitenhouderij
© Nieuwe Oogst

ABN Amro: toekomst voor geitenhouderij

De geitenhouderij in Nederland zit in de lift en heeft uitstekende toekomstperspectieven, stelt ABN Amro. Die bank presenteerde vandaag nieuwe cijfers over de geitenhouderij tijdens de Nationale Melkgeitenhouderijdag van LTO in Den Bosch.

De Nederlandse geitenzuivelindustrie heeft de potentie zich in het bovenste segment van de zuivelmarkt te positioneren, stelde directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen van ABN Amro.

De afzetperspectieven voor Nederlandse geitenkaas noemt hij 'uitermate gunstig'. Ook voor geitenvlees zijn er volop kansen. Zo wordt al gewerkt aan de verbetering van de afzet van overtollige bokjes.

Consumenten zijn de afgelopen jaren meer geitenkaas gaan eten. Ongeveer 87 procent van de geitenmelk wordt verwerkt tot geitenkaas of halffabricaten voor de productie van kaas.

Groei

Nederland telt 272.000 geiten, 54 procent meer dan tien jaar geleden. Het aantal bedrijven daalde ruim 40 procent naar 550 bedrijven. Op de bedrijven met meer dan honderd melkgeiten (60 procent) worden gemiddeld 837 geiten gehouden.

Bedrijven met meer dan 2.500 melkgeiten vormen geen uitzondering meer in Nederland. De schaalvergroting heeft in het laatste decennium geleid tot vergaande professionalisering van de sector, stelt Berntsen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord en vakkatern Veehouderij

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer