Hogan: TTIP meer dan alleen markt

De Verenigde Staten moeten 'hun verantwoordelijkheid nemen' om ervoor te zorgen dat een vrijhandelsakkoord met Europa over meer gaat dan alleen markttoegang. Dat stelde Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) na de Landbouwraad, maandag in Brussel.

Hogan%3A+TTIP+meer+dan+alleen+markt
© EC

'We hebben het afgelopen jaar een zeer moeilijke en frustrerende periode gehad', zei Hogan maandag op een persconferentie in Brussel over de onderhandelingen voor het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Hij sprak nadat hij landbouwministers had bijgepraat over de onderhandelingen, die de Europese Commissie namens Nederland en de andere lidstaten met de VS voert.

Geen 'TIPP-light'

'Ik heb verteld dat we geen 'TTIP-light' zullen accepteren', zei de Ierse politicus. Volgens hem moeten de Verenigde Staten erkennen dat het een 'veelomvattend en gebalanceerde' deal moet worden. 'Anders zal bewaarheid worden wat de woordvoerder van het Witte Huis onlangs zei, dat het onwaarschijnlijk is dat een overeenkomst wordt bereikt onder Obama's presidentschap.'

Dat zou betekenen dat het akkoord op zijn vroegst volgend jaar klaar zou zijn. De eerstvolgende ronde onderhandelingen heeft komende week plaats in Brussel (22-26 februari).

Zorgen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), die het overleg in Brussel leidde als tijdelijk EU-voorzitter, zei dat sommige Europese lidstaten zich zorgen maken over de handelsgesprekken.

Ze zijn bang dat lagere dierenwelzijnsstandaarden buiten de EU producenten uit derde landen een concurrentievoordeel geven en het gelijke speelveld beschadigen', aldus Van Dam.

Hij meldde ook dat er onder zijn collega's brede steun was voor het opzetten van een Europees dierenwelzijnsplatform waar 'best practices' worden uitgewisseld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer