Nieuwe EU-steun boer niet eerder dan maart

Europese steunmaatregelen voor de kwijnende zuivel- en varkenssector worden op zijn vroegst in maart genomen. Dat bleek maandag in Brussel na de Landbouwraad, het overleg tussen landbouwministers en Eurocommissaris Phil Hogan.

Nieuwe+EU%2Dsteun+boer+niet+eerder+dan+maart
© Nieuwe Oogst

De politici spraken af dat elk land die dat wil, voor donderdag 25 februari voorstellen voor maatregelen mag insturen, en dat ze er tijdens de bijeenkomst van 14 maart op terugkomen.

'We zullen dan de al ingevoerde maatregelen beoordelen en besluiten wat de juiste aanpak is', aldus staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), die vanwege het Nederlands EU-voorzitterschap de vergadering leidde en de afsluitende persconferentie met Hogan gaf.

'We zijn dit voorzitterschap begonnen in moeilijke tijden voor Europa, maar ook voor de agrarische sector, in het bijzonder de varkensvlees- en zuivelsectoren', zei Van Dam. De bijeenkomst had plaats terwijl in Frankrijk boze boeren de Bretonse plaats Vannes blokkeerden uit protest tegen lage prijzen.

Niet tevreden

Eurocommissaris Hogan zei dat hij 'niet tevreden' is met de huidige marktsituatie. De Ierse politicus beloofde om Parijs te bezoeken voor overleg met Van Dam's Franse collega Stephane Le Foll en de Franse premier, Manuel Valls. Daarna zal hij op basis van de ideeën van lidstaten met een voorstel komen dat op 14 maart zal worden besproken.

Op een vraag van een Franse journalist zei Hogan dat hij de ernstige situatie van Franse landbouwers erkent, maar dat ze ook weer niet 'zo lang' hoeven te wachten. 'Als we EU-brede maatregelen willen nemen, dan is daar brede steun voor nodig in de Raad', zei Hogan. 'Ik denk dat er wat tijd nodig is voor die consensus er is'.

Steunpakket

Wel zei Hogan, die afgelopen september nog een steunpakket ter waarde van 500 miljoen euro had vrijgemaakt, dat de situatie op de agrarische markt 'een EU-brede reactie' vereist. Maar een soortgelijk financieel pakket als in september zit er niet in, daar is in de EU-begroting geen ruimte voor.

Peter Teffer

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer