GLB op punten eenvoudiger

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) blijft volgend jaar in de basis vooralsnog zoals het is. Wel wordt een aantal regels vereenvoudigd.

GLB+op+punten+eenvoudiger
© Gov.uk

Dat maakte landbouwcommissaris Phil Hogan maandag bekend tijdens de Landbouwraad in Brussel, waar staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zijn debuut maakte.

Hogan ging in op de vereenvoudiging van het GLB. De voorstellen voor vergroening komen pas in 2016 en kunnen niet eerder dan in 2017 ingaan.

Hogan gaf wel aan dat in 2016 bij de Gecombineerde opgave minder fysieke controles plaatsvinden als het foutpercentage bij lidstaten lager is dan 2 procent. Ook zijn correcties mogelijk tot 35 dagen na het indienen van de Gecombineerde opgave.

Plattelandsontwikkeling

De landbouwcommissaris zei verder dat boeren en tuinders meer ruimte krijgen om projectvoorstellen te doen als het om de ontwikkeling van het platteland gaat (pijler 2).

Ook kunnen Europese lidstaten de steun aan jonge boeren gerichter invullen. Zij krijgen van Brussel meer mogelijkheden om de steun aan agrarische ondernemers onder de 41 jaar te beperken tot jonge boeren die daadwerkelijk zeggenschap hebben over het bedrijf.

Markt

De lidstaten namen Hogan onder vuur over het marktbeleid. Veel landen willen structurele maatregelen om de marktpositie van de agrarische sector te verbeteren. Ze voerden de druk op bij de landbouwcommissaris om weer toegang tot Rusland te krijgen, met name als het gaat om varkensvlees.

Hogan gaf aan dat de private opslagsteun voor varkensvlees waarschijnlijk van kracht wordt vanaf begin januari. Varkenshouders kunnen wel een 20 procent hogere opslagvergoeding krijgen.

Suikerquotum

Italië deed het voorstel voor een zachte landing van het suikerquotum. Zij kreeg daarvoor steun van België, Duitsland, Spanje en Portugal. Andere landen wezen het voorstel af.

Het suikerquotum eindigt op 1 oktober 2017. Italië stelt dat dit tot een grote druk op de suikersector leidt met gevolgen voor de industrie en werkgelegenheid.

De suikerwerkgroep van de Europese Unie vergadert weer op 25 februari. Dan komt de kwestie opnieuw aan de orde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer