%27E%C3%A9n+aardappelnotering+nog+ver+weg%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Eén aardappelnotering nog ver weg'

Initiatieven om te komen tot één notering voor fritesaardappelen in Nederland hebben nog geen succes opgeleverd.

Dit meldde voorzitter Mark Brantjes van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland dinsdag in zijn openingswoord voor de Themadag Aardappelen in Dronten.

'De stip aan de horizon als zijnde een gezamenlijke notering lijkt verder weg dan vorig jaar. Pogingen om samen met de landbouwbeurs in Goes weer de fritesnotering op te pakken zijn mislukt', verklaart Brantjes.

Pas op de plaats

Het is nu even tijd om pas op de plaats te maken, vindt Brantjes. 'Mogelijk gaat de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) zich op termijn weer bezighouden met het neerzetten van een goede structuur voor een landelijke fritesnotering.'

Brantjes benadrukt het belang van een goede Nederlandse notering voor de transacties die plaatsvinden op de aardappeltermijnmarkt. Afgelopen week steeg de cashsettlement van de EEX naar 12,70 euro per 100 ton, mede dankzij de Nederlandse inbreng van 14,34 euro.

Duidelijke spelregels

'Goed noteren op basis van gedane transacties is een hele uitdaging', erkent Brantjes. 'Wij hanteren daarvoor duidelijke spelregels en daardoor lukt het steeds weer om een juiste notering uit de markt te destilleren.'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer