Natuur & Milieu vreest handel fosfaatrecht

Terwijl nog onduidelijk is hoe de regeling rond fosfaatproductierechten wordt vormgegeven, vreest Natuur & Milieu dat deze rechten worden verhandeld. Dat zou leiden tot meer koeien op stal en minder in de wei.

Natuur+%26amp%3B+Milieu+vreest+handel+fosfaatrecht
© Nieuwe Oogst

Uit haar onderzoek blijkt dat grote intensieve melkveebedrijven nog meer koeien kunnen aanschaffen. Dat is voor veehouders met weinig vee lastiger, stelt Natuur & Milieu.

'Dankzij de vrije fosfaatrechten is uitbreiden voor die groep snel te duur. Zeer onwenselijk. Straks staan de meeste koeien in Nederland in een megastal. En niet in de wei op een familiebedrijf', stelt Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Plots vermogend.

Voor iedere koe die een boer voor 2 juli 2015 heeft aangeschaft, ontvangt hij een fosfaatrecht. Natuur & Milieu schat dat ieder fosfaatrecht gemiddeld 5.500 euro waard is. Die waarde kan oplopen tot maximaal 16.000 euro.

'Een boer met tweehonderd koeien is in één klap zeer vermogend en kan gemakkelijker geld lenen voor uitbreiding naar nog meer koeien', vervolgt Akkerman. Volgens hem wordt de totale melkveesector dankzij verhandelbare fosfaatrechten minimaal 8 miljard euro rijker.

Fosfaatbank

Natuur & Milieu pleit voor een fosfaatbank waarbij alleen de overheid de fosfaatrechten kan uitgeven. 'Boeren moeten dit niet onderling regelen. Als de overheid eigenaar blijft van fosfaatrechten, kan er ook niet mee worden gespeculeerd', vertelt Akkerman.

Fosfaatrechten moeten volgens hem bovendien zijn gekoppeld aan grondgebondenheid. Dat betekent dat het aantal koeien is gebonden aan de hoeveelheid grond die een boer heeft, zodat het bedrijf geen mestoverschot heeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer