%27Fosfaatrechten+bestraffen+duurzame+boer%27
Nieuws
© Mike Schellart

'Fosfaatrechten bestraffen duurzame boer'

Het stelsel van fosfaatrechten dat Nederland wil invoeren is geen enkele garantie dat het goed komt met de vereiste waterkwaliteit. Dat stelt de actiegroep Actiegroep 'Innovatief uit de knel', die bestaat uit twintig 'duurzame en innovatieve' Noord-Brabantse melkveehouders.

In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) luiden die boeen de noodklok. Ze stellen dat duurzaamheid wordt bestraft. In plaats van fosfaatrechten pleiten zij daarom voor een monitoring per bedrijf voor het bepalen van het nitraatgehalte in het water.

Dat naar voorbeeld van het systeem in België dat ook de goedkeuring heeft van de Europese Unie. Hieraan zijn ook sancties gekoppeld.

Milieuprestaties

'Hiermee komen de milieuprestaties van de individuele bedrijven een-op-een in beeld. Er wordt rechtstreeks aangekoerst op het doel van de hele exercitie; een vereiste waterkwaliteit volgens de Europese Kader Richtlijn Water', schrijft de actiegroep.

De boeren wijzen erop dat Nederland al een dergelijk systeem op regionaal niveau voor de nitraatmetingen kent. 'Iedere boer wordt afgerekend op mijn milieuprestaties en knoeiers worden buitenspel gezet.'

Nieuwe stal

De twintig boeren hebben allen onlangs met subsidie een nieuwe stal gebouwd die is voorzien van 'innovatieve vindingen voor een maximaal dierenwelzijn en lage milieubelasting'. Door de komst van de fosfaatrechten hebben zij straks te weinig rechten om een rendabel bedrijf te houden.

Want rechten bijkopen bij een stoppende collega zit er niet in, vrezen de melkveehouders. 'Geld voor de aankoop van fosfaatrechten was niet te voorzien en bij de ebanken niet beschikbaar. Het kan dan gaan over 300.000 tot 600.000 euro per bedrijf.'

Bijzonder beheer

'Het ministerie heeft tijdens de wedstrijd de spelregels veranderd. Alle investeringsruimte is opgegaan aan diervriendelijke huisvesting en milieu-investeringen', aldus de melkveehouders.

Gevolg is een halfvolle stal en een bedrijf dat niet levensvatbaar is. Een aantal melkveehouders staat al onder bijzonder beheer van de bank, meldt de actiegroep.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer