Rabobank+wil+sterkere+positie+arme+boeren
Nieuws
© Rabobank Nederland

Rabobank wil sterkere positie arme boeren

Rabobank heeft zich als enige Nederlandse partij verbonden aan een initiatief van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties om de positie van arme, kleine boeren in ontwikkelingslanden te versterken.

Het initiatief wordt verder ondersteund door een consortium van internationale organisaties uit de publieke en de private sector. Zij hebben hiervoor een platform opgezet. Naast het WFP en Rabobank bestaat het consortium uit AGRA, Bayer, GrowAfrica, de International Finance Corporation, Syngenta en Yara International.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer ondertekende donderdag in Davos een 'Memorandum of Understanding'. 'Het zorgen voor voedselzekerheid is een van de belangrijkste uitdagingen waar de wereld voor staat. Alleen door een gezamenlijke aanpak van internationale spelers kunnen we voedselzekerheid bevorderen.'

'Dit platform zal daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Onze steun aan dit initiatief past naadloos in ons programma 'Banking for Food', waarmee Rabobank invulling geeft aan ons streven om een bijdrage te leveren aan het duurzaam voeden van de wereldbevolking', aldus Draijer.

Garanties

Om het planten, zaaien, verzorgen en oogsten van producten te stimuleren zorgt het platform ervoor dat afnemers vooraf garanties geven over de minimumprijs waartegen ze de producten na de oogst kopen. Naast financiering biedt het platform opleidingen en andere vormen van ondersteuning.

Rabobank zal oplossingen bieden voor oogstfinanciering. Hiermee kunnen boeren de periode overbruggen van de aankoop van zaaizaden en meststoffen tot de oogst en verkoop van de producten. Ook levert Rabobank een bijdrage aan het financiële risicomanagement en stelt ze haar kennis en netwerk beschikbaar.

Uitbreiden

Het platform is al operationeel in Rwanda, Tanzania en Zambia, waar inmiddels in totaal al 75.000 boeren in participeren. In de komende drie jaar breidt het WFP-platform zich uit naar 25 Afrikaanse landen, waardoor 1,5 miljoen boeren kunnen deelnemen.

Het doel is om contracten ter waarde van USD 750 miljoen - zo'n 688 miljoen euro - af te sluiten met lokale, regionale en internationale kopers. Het initiatief richt zich op producten die lokaal geconsumeerd worden, zoals bonen, mais, kikkererwten, linzen en zonnebloempitten. Exportproducten als koffie en cacao vallen erbuiten.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer