10 miljoen euro voor jonge boeren

Voor jonge boeren is er 10 miljoen euro beschikbaar om extra investeringen in hun bedrijf te doen. Het NAJK is blij dat er eindelijk helderheid is over de datum van de openstelling.

10+miljoen+euro+voor+jonge+boeren
© NAJK

In de periode van 1 maart tot en met 15 april kunnen de jonge boeren, jonger dan 41 jaar, een aanvraag indienen.

'Jonge boeren vormen de toekomst van onze voedselvoorziening en wereldberoemde sierteelt. Met deze regeling krijgen zij een steun in de rug om hun bedrijf te moderniseren of duurzamer te maken', zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Het is dit jaar voor het eerst dat deze EU-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door de provincies wordt opengesteld, waar dit voorheen door het ministerie van Economische Zaken gebeurde. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de provincies hierbij.

Duidelijkheid

'We hebben lang moeten wachten op duidelijkheid over de invulling en openstelling van de regeling, maar nu weten jonge boeren en tuinders dan eindelijk dat ze van de regeling gebruik kunnen maken', reageert Sander Thus, dagelijks bestuurder van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) met de portefeuille bedrijfsovername.

Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over de voorwaarden omtrent de Jonge Landbouwersregeling. Jonge boeren dreigden na hun maatschapsperiode buiten de regeling te vallen. Op verzoek van het NAJK zijn hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Eenmalig gebruik

Die gaf onlangs uitsluitsel over deze kwestie. Jonge boeren en tuinders kunnen, ook bij overname na een maatschap, tot de leeftijd van 41, eenmalig gebruikmaken van de regeling.

'Over de exacte invulling van de Jonge Landbouwersregeling zijn wij nog met het ministerie van Economische Zaken en RVO in gesprek', aldus Thus.

Kosten

Om de uitvoeringskosten beperkt te houden, is er gekozen voor een korte investeringslijst. De openstelling van 2016 zal, in verband met de openstelling in 2017, worden geëvalueerd naar inhoud en werkwijze.

Thus: 'Het NAJK had gehoopt op een uitgebreidere lijst, maar deze is er helaas niet gekomen. We zullen nauw betrokken zijn bij de evaluatie en namens alle jonge boeren en tuinders met aanbevelingen komen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer