Groene+economie+vraagt+draagkracht
Achtergrond
© Dairy campus

Groene economie vraagt draagkracht

Een overgang naar een groene economie vereist politieke daadkracht en verregaande veranderingen op sociaal en economisch vlak.

Dat concluderen de onderzoekers van vijf instituten van het Partnership for European Environmental Research (PEER) in een rapport over het invoeren van de groene economie op Europees niveau.

'Voor een vergroening van de economie moeten we eerst en vooral onze lineaire denkwijze vervangen door circulair denken. Maar dat is niet voldoende', stelt expert en onderzoeker Peter Kuikman van Alterra Wageningen UR en co-auteur van het rapport.

Verantwoordelijkheid

'We moeten onze activiteiten niet beperken tot dat ene deel van de keten waar we ons toevallig beroepshalve mee bezig houden, maar we moeten de verantwoordelijkheid nemen voor de hele keten. We moeten als het ware het ‘eigenaarschap’ van het totale circulair handelen op ons nemen', aldus Kuikman.

Bij een dergelijke transitie moet rekening worden gehouden met koppelingen tussen meerdere doelen en tussen sectoren onderling en met internationale afwenteling. Daarom is het van essentieel belang dat er een brede politieke steun is met een breed draagvlak bij verschillende actoren in de samenleving en de economie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer