%27Andere+financiering+aardwarmte+nodig%27
Nieuws
© Roel Dijkstra

'Andere financiering aardwarmte nodig'

Andere financiering van aardwarmteprojecten is nodig om van geothermie een succes te maken.

Dit zei Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, maandag bij de presentatie van het Energierapport 2016 door minister Henk Kamp van Economische Zaken in Pijnacker.

De financiering zit aardwarmteprojecten nu vaak in de weg. Dit komt doordat zulke projecten gepaard gaan met hoge investeringen waarvoor tuinders niet genoeg eigen vermogen hebben om geld bij de bankt te lenen.

Ruimere mogelijkheden

LTO Glaskracht wil daarom bij het begin van een project ruimere financieringsmogelijkheden.

De organisatie pleit daarom voor overheidsimput in waarborgfondsen. Daarnaast zou LTO Glaskracht graag zien dat er een investeringssubsidie komt voor aardwarmteprojecten.

Verder kunnen overheden behulpzaam zijn met bijvoorbeeld achtergestelde leningen bij de opzet van een geothermieproject.

Positief signaal

Dat de minister een aardwarmteproject in Pijnacker koos om zijn Energierapport te presenteren, beschouwt Van Ruiten als een positief signaal.

Op twaalf glastuinbouwlocaties maken bedrijven in ons land nu gebruik van geothermie om hun kassen te verwarmen.

In de loop van dit jaar komen er nog vier bij.

Rol glastuinbouw

Van Ruiten: 'Door onder meer warmtebuffering, opwekking van duurzame energie en inzet van warmtekrachtkoppeling kan de glastuinbouw een belangrijke rol spelen bij een duurzame en stabiele energievoorziening in de regio.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer