Onderzoek naar overmatige wortelgroei

Wageningen UR Glastuinbouw is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om overmatige wortelgroei te voorkomen.

Onderzoek+naar+overmatige+wortelgroei
© the greenery

Bacteriële ziekten, zoals overmatige wortelgroei, worden een steeds groter probleem in de teelt van glasgroentegewassen.

Overmatige wortelgroei wordt veroorzaakt door virulente stammen van Rhizobium rhizogenes. Huidige ontsmettingsmethoden remmen vaak onvoldoende de ontwikkeling van de ziekte.

Samenwerking

'Bacteriën zijn eencellige organismen die normaal gesproken afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren. Maar er zijn situaties waarbij het voordeliger is om als groep te acteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de infectie van een plant', meldt Wageningen UR Glastuinbouw.

'Als één bacterie een plant gaat infecteren, is de kans groot dat infectie niet succesvol verloopt. Bacteriën gaan dan met elkaar communiceren om hun aanval op de plant te coördineren, zodat dit de kans op een succesvolle infectie vergroot.'

Communicatie verstoren

In het nieuwe project onderzoekt Wageningen UR Glastuinbouw de mogelijkheden om de communicatie tussen de bacteriën te verstoren. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met Koppert BV, Rijkzwaan BV en LTO Glaskracht Nederland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer