Kippen+uit+Polen+vriezen+onderweg+dood
Nieuws
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Kippen uit Polen vriezen onderweg dood

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben deze week opgetreden tegen twee kippentransporten uit Polen omdat een deel van de kippen onderweg was doodgevroren.

Het ging om twee transporten van Nederlandse transporteurs met ruim achtduizend kippen die vanuit Polen waren vervoerd naar een slachthuis in Nederland. Toen de kippen woensdag aankwamen in het slachthuis, bleek dat tweehonderd kippen de reis niet hadden overleefd.

Een groot deel van deze tweehonderd kippen was onderweg doodgevroren. Daarnaast had de transporteur de maximale reistijd voor pluimvee overtreden.

Rust- en rijtijden

Inspecteurs van de NVWA hebben vrijdag opnieuw een controle uitgevoerd bij twee kippentransporten die aankwamen bij dit slachthuis. Toen bleek dat dezelfde Nederlandse transporteur zich wederom niet had gehouden aan verplichte rij- en rusttijden voor dieren.

Het bedrijf had nu wel extra zware zeilen over de veewagens gespannen om de dieren tegen bevriezing te beschermen.

Extra alert

Dierenartsen in slachthuizen en de inspecteurs van de NVWA zijn vanwege de winterse weersomstandigheden de afgelopen dagen extra alert geweest op het welzijn van dieren tijdens langeafstandstransporten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer