Drenthe steunt test pluimveemestverbrander

Gedeputeerde Staten van Drenthe stellen in een Green Deal bijna 200.000 euro beschikbaar aan pluimveehouderij Harmes Holding in Klazienaveen. Het bedrijf gaat een kleinschalige mestverbrander testen.

Drenthe+steunt+test+pluimveemestverbrander
© Nieuwe Oogst/Peter van Agt (pluimveehouder)

Is het mogelijk voor pluimveehouderijen om op kleine schaal kippenmest op eigen locatie te verbranden, om te zetten in warmte en hierdoor volledig CO2 neutraal te produceren?

Het verwerkingsprincipe is aangetoond, maar langdurige praktijktesten zijn noodzakelijk om dit te staven.

Afvoer

De afvoer van kippenmest naar mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk kost de pluimveehouderij geld, terwijl de energetische waarde van kippenmest erg hoog is. Eigen verwerking levert mogelijk voordelen op.

In een haalbaarheidsstudie heeft Daniels Smart Energy onderzocht of het technisch mogelijk en ook economisch rendabel is om op kleine schaal kippenmest op eigen locatie te verbranden en om te zetten in warmte.

Met de gewonnen warmte kan een pluimveehouder zijn stallen verwarmen en daarmee een significante energiebesparing realiseren. Inmiddels is een kleine mestverbrander ontwikkeld.

Prototype

Pluimveehouderij Harmes Holding wil een prototype van deze kleine mestverbrander aanschaffen voor eigen gebruik. Hiermee kan het werkingsprincipe van een kleine pluimveemestverbrander over een langere periode worden aangetoond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer