BEX-BEA nog niet voor kip en varken

Er zitten nog veel haken en ogen aan de Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX) en Bedrijfsspecifieke Excretie Ammoniak (BEA) voor de pluimvee- en varkenssector. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research.


BEX%2DBEA+nog+niet+voor+kip+en+varken
© Nieuwe Oogst

Het systeem lijkt vooral meerwaarde te kunnen hebben voor nieuwe marktsegmenten, zoals houderijen van traaggroeiende dieren. Voerfirma’s, ketenpartijen en retail verwachten een significante toename van het marktaandeel van deze segmenten.

De BEX-BEA Intensief kan stimuleren dat deze ondernemers ook zo goed mogelijk presteren op het gebied van milieu.

Doorontwikkeling

Dat er in de toekomst een BEX en BEA komt voor intensieve (deel)sectoren is dus niet uitgesloten, maar op dit moment wordt er niet ingestoken op doorontwikkeling.
In navolging van de melkveehouderij, die werkt met de KringloopWijzer, onderzochten deskundigen van Wageningen UR Livestock research of een BEX en BEA voor pluimvee- en varkensbedrijven haalbaar is.

Optimaliseren bedrijfsvoering

Daarmee kunnen ook ondernemers in de intensieve veehouderij actief aan de slag met het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Verder heeft de overheid een instrument waarmee bovenwettelijke milieuprestaties zijn te belonen.

Zo is de relatie tussen productie en emissie nog niet helemaal duidelijk. Ook blijkt dat bedrijven die technisch beter presteren, per definitie dat ook milieutechnisch doen. Verder is het voor vleeskuikenhouders lastig om met gangbaar voer op ammoniakemissie te verminderen.

Cijfers lastig beschikbaar

Die cijfers zouden gemakkelijk beschikbaar moeten komen via de stalbalans. Ondernemers gebruiken die stalbalans in de praktijk echter niet altijd goed. Verder zijn de gegevens zelden beschikbaar per diercategorie, terwijl tussen de categorieën veel verschil zit in diergewicht en TAN-productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer