Aanpak+fruittelers+succesvol+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aanpak fruittelers succesvol (video)

De maatregelen die Utrechtse fruittelers nemen om vervuiling van water in sloten en kanalen te voorkomen, blijken succesvol.

In 2014 werd slechts tweemaal de normen voor gewasbeschermingsmiddelen overschreden, tegen 32 in de referentiejaren 2007 tot en met 2010.

Dat maakten Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) maandag bekend.

Convenant

De doelstelling uit convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt' voor het jaar 2014 (maximaal twaalf keer) is daarmee ruimschoots gehaald.

'Hier word ik echt blij van. De Utrechtse fruittelers hebben mijn stoutste verwachtingen overtroffen', reageert Guus Beugelink, hoogheemraad bij HDSR.

Erfafspoeling

Het waterschap hoopt dat deze aanpak in 2016 kan worden uitgevoerd voor de afspoeling van erven van melkveehouders. 'De eerste gesprekken met de LTO hierover hebben inmiddels plaatsgevonden', meldt Beugelink

In 2012 maakten HDSR, provincie Utrecht en NFO afspraken over vermindering van belasting van het grond- en oppervlaktewater met gewasbeschermingmiddelen door de fruitteelt.

Driftreducerende doppen

In praktijknetwerk 'fruittelers werken aan schoon water' werkten telers in verschillende groepen samen aan de invoering van maatregelen zoals driftreducerende doppen.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer