KNMI%3A+Nat+voorjaar+in+2016
Nieuws
© Let.rug.org

KNMI: Nat voorjaar in 2016

Het voorjaar van 2016 wordt zeer nat. Oorzaak is El Niño die dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden, aldus het KNMI.

El Niño is dit jaar vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Het effect daarvan is dat de kans groot is dat komend voorjaar veel regen valt, meldt El Niño-expert Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI.

In maart–mei 1878, 1983 als 1998 viel veel meer neerslag dan gewoonlijk. De kans is redelijk groot dat dit in 2016 weer het geval zal zijn. De kans op een nat voorjaar met meer dan 169 millimeter regen wordt geschat op zo’n 70 procent en de kans op een normaal voorjaar (129-169 mm regen) op 25 procent. De kans dat het voorjaar droog zal zijn, is op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5 procent.

Opwarming

El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De piek van de opwarming ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño dat `het (Kerst)kindje’ betekent.

De laatste zeer sterke El Niño was in 1997/1998, daarvoor waren er in 1982/1983, 1972/1973, 1888/1889 en 1877/1878 ook sterke El Niño’s. De verwachting is dat ook dit jaar El Niño in de komende maanden piekt om dan tot de zomer weer langzaam af te nemen.

Droogte

Door het voorspellen van El Niño kunnen er seizoensverwachtingen voor het gemiddelde weer in die streken worden opgesteld. De afgelopen maanden zorgde El Niño voor grote droogte in Indonesië ten zuiden van de evenaar. Die droogte is sinds begin november voorbij.

In de komende maanden wordt het juist ten noorden ven de evenaar droog, vooral op de Filippijnen. De effecten aan de westkust van Zuid-Amerika, in Ecuador en het noorden van Peru vallen dit jaar mee vergeleken met 1997/1998, omdat de piek van de opwarming deze keer niet langs de kust ligt maar juist veel verder op de Stille Oceaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer