Veehouder+onderschat+weerstandsproblemen
Nieuws
© Jan van Liere

Veehouder onderschat weerstandsproblemen

Veehouders onderschatten de weerstandsproblemen van koeien in de transitiefase. Ze zijn zich niet bewust van het effect van de transitie op de weerstand, onderschatten de duur en de financiële gevolgen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse melkveehouders dat Elanco afgelopen maand uit liet voeren door Prosu marktonderzoek.

Van de ondervraagde veehouders is 42 procent zich niet bewust van het feit dat nagenoeg alle koeien rond afkalven een dip in hun natuurlijke weerstand ondergaan. Ook blijkt uit het onderzoek dat lang niet alle veehouders de relatie zien tussen verminderde weerstand tijdens de transitiefase en een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Zorgwekkend

Tom Vanholder, dierenarts bij Elanco Animal Health, noemt dit zorgwekkend. 'Bekende transitieziektes als mastitis, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte worden veroorzaakt door een weerstandsdip tijdens de transitiefase.'

Het onderzoek laat zien dat slechts 51 procent van de deelnemers dat verband ziet voor het ophouden van de nageboorte, 73 procent voor baarmoederontsteking en 81 procent ziet dat verband bij mastitis.

Kosten

Uit het onderzoek blijkt verder dat 50 procent van de veehouders de kosten van transitieziektes op minder dan 100 euro per koe schat. In werkelijkheid liggen de kosten voor het behandelen van transitieziekten echter bijna twee keer zo hoog, op 189 euro per koe.

Ook komt verder naar voren dat de duur van de transitiefase wordt onderschat. Zo meent maar liefst 33 procent van de veehouders dat de transitiefase loopt van drie weken voor tot drie weken na afkalven.

Dat is veel te krap, stelt Vanholder. 'Wij houden een periode aan van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven. Veel hangt af van goed management tijdens deze transitieperiode waarin de koe het meest kwetsbaar is. We spreken daarom van The Vital 90 Days, of de cruciale 90 dagen.'

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 14°
  10 %
Meer weer