Management+invloed+weerbaarheid+%28video%29
Nieuws
© Jan van Liere

Management invloed weerbaarheid (video)

Weerbaarheid van rundvee is te beïnvloeden door management en fokkerij. Dat blijkt uit onderzoek naar de weerbaarheid van melkvee van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Wageningen UR en CRV dat woensdag in Ede is gepresenteerd.

Optimaliseren van management rond de droogstand leidt tot minder opstartproblemen. Daarnaast heeft het invloed op de hoeveelheid natuurlijke afweerstoffen in de koe.

Gezondheidsproblemen leiden tot hoge kosten en hebben invloed op de levensduur van koeien. In vijf jaar is op 29 bedrijven de diergezondheid gevolgd. Het onderzoek richtte zich op de vraag of het mogelijk is om de weerbaarheid van melkvee tegen dierziekten te meten en te verbeteren.

Witvuilen

Dieren met grotere hoeveelheden natuurlijke afweerstoffen bleken in het onderzoek een grotere kans te hebben op het krijgen van opstartproblemen als (slepende) melkziekte, baarmoederontsteking, het aan de nageboorte blijven staan en witvuilen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer