Twee keer ernstige wateroverlast (video)

Laurens de Keizer uit Werkendam heeft veel waterschade in aardappelen. De oorzaak is 140 millimeter neerslag in korte tijd. Een herhaling van vorig jaar. Toen ging het om zo'n 120 millimeter.

Twee+keer+ernstige+wateroverlast+%28video%29
© Nieuwe Oogst

In de nacht van 30 op 31 augustus heeft het in het Land van Heusden en Alterna zo'n 100 millimeter geregend. Naar schatting heeft zo'n 1.500 hectare blank gestaan.

Bij De Keizer is in een tijd van enkele uren tot 140 millimeter water gevallen. 'Een muur van water kwam naar beneden', zegt de akkerbouwer.

Vereinigte Hagel

De Keizer heeft in het West-Brabant een bedrijf van 40 hectare. Bij Vereinigte Hagel heeft hij schade gemeld in 7,24 hectare fritesaardappelen en 6,5 hectare uien.

Bij de aardappelen rekende hij gerekend op een goed financieel resultaat. 'De opbrengst van het ras Ramos leek goed en dan krijg je dit.'

Schadetaxatie

Taxateurs van de Vereinigte Hagel in Smilde hebben gistermiddag de schade vastgesteld. Na zo'n veertien dagen is vast te stellen of de aardappelen wel of niet gaan rotten.

Na het steken van meerdere monsters, stellen de taxateurs Mathé Buijs uit Oude-Tonge en Wim Hopmans uit Dinteloord vast dat er niet of nauwelijks meer goede aardappelen zijn te oogsten.

Centro

De 2 hectare uien van het ras Centro die zijn gerooid, lijken kwalitatief goed. 'Als een ui rijp is, kan deze meer verdragen', geeft schadetaxateur Buijs aan.

Bij de 4,5 hectare van het ras Hoza wisselen goede en slechte uien elkaar af. 'Over veertien dagen komen we terug om de uien opnieuw te beoordelen', zegt Hopmans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer