Heineken start duurproef biogas

Bierbrouwer Heineken en Wagro (Waddinxveense Groenrecycling Wagro B.V.) starten een duurproef voor de vergisting van biomassa. De proef start deze maand en duurt zes tot twaalf maanden.

Heineken+start+duurproef+biogas
© Nieuwe Oogst

Beide partijen bekijken wat een efficiënte en effectieve manier is om de biomassa die Wagro verwerkt in te zetten voor de productie van biogas in de waterzuiveringsinstallatie van Heineken in Zoeterwoude.

Klimaatneutrale brouwerij

Dit project vindt plaats in het kader van Groene Cirkels, een samenwerking van Heineken, provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen UR.

Die is gericht op een klimaatneutrale brouwerij, een duurzame economie en een aangename leefomgeving.

Loofsap

Door het uitpersen van tomaten- en paprikaplanten produceert Wagro loofsap. Dit sap voegt Heineken toe aan de Afvalwater Zuiveringsinstallatie van de brouwerij, waarmee het bedrijf afvalwater zuivert en ook nu al biogas produceert.

Extra energie

Door inzet van het loofsap kan de brouwer de capaciteit van de waterzuivering beter benutten. Dat komt niet alleen door de extra energie die het loofsap levert, maar ook door de verwerking in het weekend als er geen bier wordt gebotteld.

In totaal wordt nu 8 procent van de stoom voor het brouwproces met biogas opgewekt. Als de duurproef goed uitpakt, betekent dat bijna een verdubbeling van deze hoeveelheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer