Premie voor duurzame brouwgerst

Duurzame telers van brouwgerst die hun product leveren via de graanpool van Agrifirm Plant ontvangen de komende 3 jaar afhankelijk van hun areaal een premie van €?250 tot €?750.

Premie+voor+duurzame+brouwgerst
© Nieuwe Oogst

De stimuleringspremie is onderdeel van het project 'Brouwgerst uit duurzame teelt in Nederland'. van Agrifirm Plant, Heineken en mouterij Holland Malt. Gisteren was de startbijeenkomst van het project op het akkerbouwbedrijf van Henk Noome in Biddinghuizen.

Doel is om binnen 3 jaar 10.000 ton duurzame brouwgerst binnen te halen. Daarna moet de aanlevering van duurzaam geteelde gerst tot het jaar 2020 zelfstandig doorgroeien tot 50.000 ton, vertelt afzetmanager Aart den Bakker van Agrifirm.

Oplopende premie

Gersttelers krijgen gedurende de looptijd van het project een premie van €?250 per jaar als ze 5 tot 10 hectare brouwgerst aanmelden voor het project. Die premie loopt op tot €?500 voor een areaal tussen 10 en 20 hectare en bij meer dan 20 hectare brouwgerst is de premie € 750.

'Na het project moeten we de meerwaarde van duurzame brouwgerst uit de markt kunnen halen', verwacht Den Bakker. De duurzaam geteelde brouwgerst wordt afgenomen door Holland Malt en de basisprijs is gebaseerd op de graanpool van Agrifirm.

Stichting Veldleeuwerik

Voorwaarde voor deelname aan het brouwgerstproject is dat de telers aangesloten zijn bij de Stichting Veldleeuwerik. Zij moeten al hun gewassen telen volgens de duurzaamheidsprincipes van de stichting.

Vanwege de grote belangstelling plaatst de Stichting Veldleeuwerik nieuwe aanmelders voorlopig op een wachtlijst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer