Vallei-boeren volop in dialoog met burgers

‘Waarom staan hier twee bruine en twee zwart-witte koeien bij elkaar en in het andere hok twee witte en twee bruine?’ Als Vallei Boert Bewust-boer is Ferdinand van den Brink verrassende vragen over zijn rundvleesboerderij De Blaak in Harskamp gewend. 20 kilometer verderop in Renswoude wijst vleeskalverhouder Frank Mandersloot zijn bezoekers erop dat hij zijn roodbonte kalveren apart houdt van zijn zwartbonte.

Henriët DijkVan den Brink ontvangt samen met zijn vrouw Rianne deze dinsdagmiddag twee volwassen en zes kinderen op zijn rundvleesboerderij De Blaak in Harskamp. ‘Als je niks te verbergen hebt, laat je het zien’, legt hij uit aan zijn gezelschap. Met grote bevlogenheid vertelt hij aan de keukentafel over zijn bedrijf.
‘De kracht van ons bedrijf is dat wij alles zelf doen, zoals de inkoop van de koeien en het transport. We verkopen onze dieren aan zelfslachtende slagers. Een deel verwerken we zelf voor onze streekwinkel. Daarbij gebruiken we geen kunstmatige toevoegingen. Ik ben inmiddels gediplomeerd slager.’
Buiten bij de hellingstal vertelt Van den Brink meer over de bedrijfsfilosofie. ‘Wij kopen koeien die buiten gelopen hebben, want dat doen ze bij ons ook zoveel mogelijk. We voeren ze zo natuurlijk mogelijk, met eigen mais, tarwe en aardappelen.’

Aardappelen

Evelien van Middendorp uit Kootwijkerbroek, die met haar drie kinderen de rondleiding volgt, is onder de indruk. ‘Eerst denk je ‘een koe is een koe’. Als buitenstaander ben je je niet bewust van de verschillen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de koeien aardappelen te eten krijgen’, vertelt ze. Naast een leuk uitje wil ze haar kinderen zo ook bewust maken.
Eenmaal in de ruimte waar het vlees wordt uitgesneden en verwerkt maakt de koeientong indruk. Voor Van den Brink een mooie aanleiding om uit te leggen waarom zij zoveel mogelijk van de keten in eigen beheer willen houden. ‘We willen altijd een verantwoord stuk vlees kunnen leveren, voor een eerlijke betaalbare prijs. Dat ik ons vlees in onze eigen winkel verkoop, is voor mij een jongensdroom die is uitgekomen’, vertelt hij.
Henk Houtveen uit Leusden volgt de rondleiding door de kalverhouderij van Frank en Bastiaan Mandersloot in Renswoude met grote belangstelling. ‘Ik zie vaak zat koeien en kalveren, maar niet zo’, zegt Houtveen. ‘Frank legt het allemaal goed uit. Het mengen van de melk vond ik interessant om te zien.’
Frank Mandersloot laat zijn groep – een mix van volwassenen en kinderen – eerst de mengkeuken zien. Zowel in de mengkeuken als bij de voersilo’s benadrukt hij het belang van goede voeding voor zijn 1.700 kalveren. ‘Wil jij naar school als je ziekt bent?’ vraagt hij aan een van de kinderen. ‘Nee toch. Nou, een kalf drinkt niet als het zich niet lekker voelt. Daarom maken we dagelijks meerdere rondes langs de kalveren.’

Glimmende vacht

Eenmaal in een stal met groepshuisvesting vertelt Mandersloot honderduit over de dagelijkse gang van zaken. ‘De haren staan nu omhoog bij de kalveren’, wijst hij. ‘Dat betekent dat ze aan het groeien zijn. Zodra de vacht gaat glimmen zijn ze mooi vol.’
Tussen de uitleg door bespreekt Mandersloot diverse thema’s als dierenwelzijn, antibioticagebruik en hoe de markt werkt. Hij is zelf enthousiast over de opzet van de Vallei Boert Bewust-week. ‘Zo kun je echt laten zien en vertellen wat je doet. Het is een goede manier om de sector positief naar voren te brengen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer