NVWA+stelt+bacterie+vast+in+rozenteelt
Nieuws
© WUR Glastuinbouw

NVWA stelt bacterie vast in rozenteelt

In het uitgebreide onderzoek naar de uitbraak van de bacterie Ralstonia solanacearum heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inmiddels besmetting vastgesteld bij drie rozentelers.

Van twee andere telers en van twee rozenplantenkwekers zijn monsters verdacht. Er worden nog meer bedrijven in het onderzoek betrokken. Dat maakte Naktuinbouw vrijdag bekend.

Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van aanwezigheid van de bacterie bij twee rozentelers in Zuid-Holland in augustus 2015.

Aardappelziekte

Bij de rozentelers is ras 1 van de bacterie aangetroffen. Dit is een andere variant dan die bekend is van aardappelziekten in Nederland (ras 3). Roos was tot nu toe niet bekend als waardplant van de bacterie.

De NVWA doet inmiddels bij drie plantenkwekers en bij zes telers nader onderzoek naar de omvang en de bron van de besmetting. Het duurt meerdere weken voordat in het onderzoek een besmetting defintief is aangetoond.

Maatregelen

Totdat alle resultaten van het (laboratorium)onderzoek bekend zijn, mogen de betrokken plantenkwekers geen teeltmateriaal in de handel brengen.

Betrokken telers mogen alleen snijbloemen in de handel brengen als de NVWA heeft vastgesteld dat er geen symptomen op de planten te zien zijn.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer