Melkveehouderij krijgt kritiek in hoorzitting

Fosfaatrechten voor melkveehouders moeten worden toegekend op basis van de hectares grond, niet op basis van het aantal koeien. Dat geluid klonk vanmorgen in een hoorzitting van de Tweede Kamer.

Melkveehouderij+krijgt+kritiek+in+hoorzitting
© Jan van Liere

In de eerste ronde van de hoorzitting kwamen partijen aan het woord die zich grote zorgen maken over de ontwikkeling in de Nederlandse melkveehouderij. Die zou veel te intensief en schadelijk zijn voor natuur en landschap.

Niet meer houdbaar

'Dit systeem is niet langer houdbaar. Het heeft z'n grenzen overschreden', zei Natasja Oerlemans van het Wereldnatuurfonds. Volgens haar tast de melkveehouderij 'op grote schaal' de kwaliteit van natuurgebieden aan.

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu pleitte voor beperking van de omvang van de Nederlandse melkveehouderij. Volgens hem wordt de sector steeds intensiever en 'gaat de varkenshouderij en de pluimveehouderij achterna.'

Ombuigen

'Het is vijf over twaalf in de melkveehouderij, maar het is nog niet te laat om de trends om te buigen', stelde Bert van den Berg van de Dierenbescherming vast. Volgens hem zou Nederland niet voor de wereldmarkt moeten produceren.

Samen met Diana Saaman van Netwerk Grondig pleitten ze voor een systeem waarbij fosfaatrechten in de melkveehouderij worden gekoppeld aan de grond die een veehouder in gebruik heeft. Afroming zou alleen plaats mogen vinden bij intensieve bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer