%27Minder+plannen+uitbreiding+melkvee%27
Nieuws
©

'Minder plannen uitbreiding melkvee'

Slechts 23,5 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Dat was in 2014 nog 26 procent. Dit komt mogelijk door de situatie rond de fosfaatrechten en het feit dat veel bedrijven hebben uitgebreid.

Dat blijkt uit de RundveeScanner 2015 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders.

In de periode april tot en met juli beantwoordden ruim achtduizend melkveehouders met minimaal vijftig koeien vragen over onder meer hun toekomst- en investeringsplannen.

Met de 23,5 procent is het laagste niveau uitbreidingsplannen bereikt sinds AgriDirect deze meting uitvoert. AgriDirect voert al sinds 2002 de RundveeScanner aan.

Minder in melkapparatuur

Naast het laagste percentage uitbreidingsplannen, wordt eveneens het laagste percentage investeringsplannen in melkapparatuur gemeten.

Dit jaar is 8,7 procent van de melkveehouders van plan om nieuwe melkapparatuur aan te schaffen. In 2014 lag dit percentage op 10,7 procent. Dat is een halvering van het percentage investeringsplannen in melkapparatuur ten opzichte van 2008.

Melkquotering

Wel blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2015 een duidelijke stijging in melkproductie. De melkaanvoer lag in mei 2015 zon 13 procent hoger dan vlak voor het einde van de melkquotering in december 2014.

Dat terwijl volgens het CBS de melkveestapel in 2014 ten opzichte van 2013 slechts met 0,3 procent is gegroeid tot 1,6 miljoen koeien.

Megastallen

Thieu Hendriks, directeur van AgriDirect reageert op deze cijfers: 'De angst dat Nederland wordt volgebouwd met 'megastallen' wordt door deze cijfers duidelijk ontkracht'.

Dat een Nederlander, internetondernemer Kees Koolen, plannen heeft om in de Achterhoek de grootste boerderij van Nederland voor 1.500 koeien te bouwen, doet aan deze constatering niets af.

'Dat vormt slechts een rimpeling in de totale melkveestapel van 1,6 miljoen stuks melkvee', geeft Hendriks aan.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer