€ 29,94 miljoen Brussel Nederlandse boeren

Nederlandse varkens- en melkveehouders krijgen 29,94 miljoen euro uit Brussel. Het geld maakt deel uit van de beloofde 500 miljoen euro die door de Europese Commissie is aangekondigd om boeren in Europa te ondersteunen.

%E2%82%AC+29%2C94+miljoen+Brussel+Nederlandse+boeren
© Nieuwe Oogst

Dat is de uitkomst van de dinsdag in Luxemburg gehouden Landbouwraadvergadering over extra steunmaatregelen. 'De Nederlandse eis zelf het geld te kunnen verdelen is ingewilligd', geeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan.

'Een ander winstpunt is dat het maatregelenpakket zowel voor de varkens- als de zuivelsector kan worden ingezet.'

Geldinjectie

'We hebben een mooi resultaat bereikt voor onze varkens- en zuivelboeren', verzekert de bewindsvrouw. 'Laat wel duidelijk zijn: het moet een geldinjectie zijn die de vitaliteit en kwaliteit in de varkenshouderij terugbrengt en de zuivelsector een impuls geeft na het wegvallen van de quota.'

Boeren er zomaar aanspraak op laten maken, lost het probleem niet op, geeft de staatssecretaris aan. 'Een structurele verandering is noodzakelijk, die ervoor zorgt dat grillen van de markt kunnen worden weerstaan.'

Concurrerend vermogen

Dijksma spreekt daarom snel met vertegenwoordigers van de sector om te bezien waar het beschikbare geld precies naartoe gaat. Doel van het maatregelenpakket is de kwaliteit van de sector en het concurrerend vermogen te versterken.

'Vooral de varkensboeren worstelen met problemen op de markt door het teruglopen van de vraag en een overproductie in de Europese Unie. De Russische boycot heeft de situatie verergerd.'

Verdeling

De beschikbare gelden zijn onderdeel van de 500 miljoen euro die de Europese Commissie heeft uitgetrokken om boeren te ondersteunen. 420 miljoen euro gaat naar de lidstaten, waarvan Nederland het op drie na hoogste bedrag van de 28 lidstaten ontvangt.

De overige 80 miljoen euro gaat onder meer naar promotie, het openen van nieuwe markten en de private opslag van varkensvlees, magere melkpoeder en kaas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer