'Antibiotica melkvee niet altijd op temperatuur'

Ongeveer 30 procent van de melkveebedrijven bewaart antibiotica niet op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit een onderzoek dat Paul Visscher uitvoerde voor zijn afstudeeropdracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

%27Antibiotica+melkvee+niet+altijd+op+temperatuur%27
© Wageningen UR

Diergeneesmiddelen werken beter als ze worden bewaard op een droge, donkere plaats en bij de juiste temperatuur die op de verpakking en bijsluiter staat vermeld. Sommige antibiotica moeten in de koelkast worden bewaard (bij 2 tot 8 graden Celsius), meldt Veearts.nl

Uit het onderzoek van Visscher blijkt dat 30 procent van de melkveebedrijven antibiotica niet op de juiste temperatuur bewaart. Het bewaarvoorschrift wordt niet of onvoldoende opgevolgd.

Door het onjuist bewaren van antibiotica kan het minder goed werken waardoor onnodig naar een tweede- of derdekeusmiddel wordt overgegaan. Dit draagt bij aan de resistentieproblematiek.

Hygiëne en over de datum

Inspecteurs van de NVWA geven in het onderzoek aan dat ze in de praktijk grote verschillen zien in de manier waarop veehouders hun diergeneesmiddelen opslaan.

Er zijn bedrijven de de antibiotica goed bewaren. Inspecteurs komen echter ook regelmatig op bedrijven waar minder zorgvuldig met diergeneesmiddelen wordt omgegaan.

Middelen worden onhygiënisch in een niet-werkende koelkast of buiten de koelkast bewaard, het gebruik van middelen wordt niet zorgvuldig bijgehouden en middelen zijn over de datum.

Handhaven

De NVWA adviseert veehouders om ook in overleg met hun dierenarts aandacht te besteden aan een goede opslag. Als dat niet werkt, zegt de NVWA te zullen handhaven waar dat nodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer