Melkvee%3A+saldo+bijna+47%2E000+euro+lager
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkvee: saldo bijna 47.000 euro lager

In de eerste zeven maanden van dit jaar lag het saldo in de melkveehouderij gemiddeld bijna 47.000 euro lager dan in dezelfde periode in 2014. Mede door de lage melkprijs ligt het saldo van de melkveehouderij in juni en juli gemiddeld 20 procent onder het langjarig gemiddelde.

De melkprijs nam in juli wel weer toe door het wegvallen van de seizoensheffing, meldt Agrimatie. De Global Dairy Trade Price Index is tussen begin maart en begin augustus sterk gedaald naar een niveau dat sinds het begin van deze veiling (juli 2008) niet is voorgekomen.

Bij de laatste veiling, half augustus, steeg de index echter weer (+15 procent). Voor kaas was deze stijging kleiner, namelijk 4 procent. De voerkosten zijn lager dan begin vorig jaar.

Melkaanvoer

De melkaanvoer is afgelopen maanden toegenomen. In mei werd bijna 7 procent meer aangevoerd dan in dezelfde maand vorig jaar en in juni bijna 10 procent. Europees gezien steeg de melkaanvoer in mei met 2,7 procent naar een niveau dat jarenlang niet is bereikt.

Het saldo per bedrijf lag in november 2014 voor het eerst sinds bijna twee jaar onder het langjarig gemiddelde. Het dieptepunt was in januari 2015 (-23 procent). Daarna steeg het saldo tot rond de 10 procent onder dit gemiddelde.

Zomerdaling

Echter, in de maanden juni en juli is het saldo weer beduidend gedaald (-20 procent). Het is onduidelijk of het saldo met het einde van de zomer weer gaat stijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer