Belgische boeren krijgen eenmalig steun

Belgische melk- en varkensboeren krijgen steun. De landbouworganisaties, de distributiesector en andere partners hebben een akkoord gesloten om de boeren eenmalig te ondersteunen.

Belgische+boeren+krijgen+eenmalig+steun
© Nieuwe Oogst

Melkboeren hebben het zwaar sinds de prijs van melk flink is gedaald. Tot april waren er Europese melkquota om de productie van melk in Europa binnen de perken te houden, maar die zijn afgeschaft.

Belgische melkboeren krijgen nu een toeslag van 2,7 eurocent per liter melk voor een periode van zes maanden. De totale steun komt dan op circa 46 miljoen euro.

Varkenshouders

Varkenshouders zuchten onder zeer lage vleesprijzen en gestegen productiekosten. De Belgische varkensboeren kunnen rekenen op steun van 30 miljoen euro.

De consument zal iets meer moeten gaan betalen voor zijn producten omdat de toeslag wordt doorberekend. Maar dat bedrag is heel klein, verzekeren de partijen.

Lastenverlichting

Gesprekken tussen Nederlandse varkensboeren en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) over lastenverlichting voor de sector hebben tot nu toe nog niet geleid tot een akkoord. De varkenshouders hebben acties aangekondigd.

De crisis in de landbouwsector is ht thema van een extra overleg tussen de Europese ministers van Landbouw maandag 7 september in Brussel.

Demonstreren

Niet alleen de gevolgen van de afschaffing van de melkquota komen op tafel, maar ook de Russische ban op Europese landbouwproducten. Boerenorganisaties grijpen het overleg aan om in Brussel te komen demonstreren.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer