'Waakzaamheid nodig bij gebruik glyfosaat'

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde komt tot de conclusie dat er bij gebruik van glyfosaat - Roundup - 'reden is voor waakzaamheid, maar niet tot zorg'.

%27Waakzaamheid+nodig+bij+gebruik+glyfosaat%27
© NTVG

Dat bericht is een reactie op de publicatie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend is'.

Glyfosaat valt in de kwalificatie 2A van het IARC. Dat is dezelfde klasse als bijvoorbeeld uv-licht, lood en nachtdiensten. Reden voor waakzaamheid, maar niet tot zorg.

Niet schadelijk

Duitsland heeft als EU-rapporteur voor glyfosaat laten weten haar eerdere conclusies - dat glyfosaat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid - naar aanleiding van het IARC-bericht - niet te herzien.

Ook de Zwitserse toelatingsinstantie Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen heeft in een reactie laten weten dat het gebruik van glyfosaat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Buiten de landbouw

Staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) onderschrijft de conclusies uit de recente EU-herbeoordeling van de werkzame stof glyfosaat. Conform de Europese en nationale regelgeving is er dan ook geen basis om in te grijpen in de toelatingen.

De bewindsvrouw is wel van plan een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw in te stellen middels een wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Het ontwerpbesluit ligt bij de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer