LTO tevreden over verloop middelendebat

LTO is blij met de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer voor het middelenbeleid van de staatssecretarissen Sharon Dijksma en Wilma Mansveld.

LTO+tevreden+over+verloop+middelendebat
© Nieuwe Oogst

Het debat gisteren in de Tweede Kamer had vooral betrekking op studies die de negatieve effecten van middelen als glyfosaat en neonicotinoïden moeten aantonen.

Dijksma verklaart dat voor een eventueel verbod wetenschappelijk bewijs nodig is. LTO deelt het standpunt van de bewindsvrouw in grote lijnen.

Merites

In een persverklaring schrijft LTO dat het aan instellingen als EFSA en Ctgb is om nieuwe studies op hun merites te beoordelen en te bezien of er gevolgen zijn voor de toelatingen.

'Daar waar middelen in te hoge mate in het milieu aanwezig zijn, kan Ctgb risicobeperkende maatregelen voorschrijven. Verder kan alleen besluitvorming op Europees niveau aan de orde zijn, gezien de interne markt en de Europese toelatingsregelgeving', luidt de reactie.

Verduurzamen

LTO benadrukt nogmaals dat in de hele discussie rond de betreffende middelen behoefte is aan de ontwikkeling van alternatieven. 'Los van welke discussie over individuele stoffen of middelen zijn we overtuigd dat de gewasbescherming moet vergroenen en verduurzamen.'

Doel is het verkleinen van effecten op mens, dier en milieu, meldt LTO. 'Wij zetten ons daarvoor in samen met onze leden en andere ketenpartijen. Het actieprogramma Schoner, Groener, Beter vormt daarbij de leidraad.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer