Nog geen bewijs voor verbod middel

Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat en de neonicotinoïden te verbieden.

Nog+geen+bewijs+voor+verbod+middel
© nieuwe oogst

Roundup, met de werkzame stof glyfosaat, en de neonicotinoïden zijn de afgelopen tijd in het nieuws geweest. Glyfosaat zou kankerverwekkend zijn en de neonicotinoïden vervuilen het oppervlaktewater.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de vraag of deze middelen moeten worden verboden.

Niet aan de orde

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) laat weten dat dit op dit moment niet aan de orde is. Zij vertrouwt op de beoordelingen van het Ctgb en de EFSA. Die zijn respectievelijk in Nederland en in Europa verantwoordelijk voor de toelating en beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

De beide organisaties hebben nog geen bewijs in handen dat middelen niet meer aan de toelatingen voldoen, hield Dijksma de Kamer voor.

Onderbuikgevoel

Partijen als de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdD willen een verbod op de middelen. De VVD staat daar recht tegenover.

'We hebben vertrouwen in beoordeling van de autoriteiten', zei VVD-woordvoerder Helma Lodders. 'We moeten geen besluiten op nemen op basis van een onderbuikgevoel.'

Meetresultaten

Dijksma laat wel weten te wachten op meetresultaten die duidelijkheid moeten geven over de vervuiling van oppervlaktewater met neonicotinoïden.

Uit die resultaten, die deze zomer komen, moet blijken of de normen worden overschreden. Als dat het geval is, heeft Dijksma bewijs in handen om in te grijpen en eventueel toelatingen van neonicotinoïden op te schorten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer