Vlaamse droogte minder dan in 1976

De droogte in Nederland en Vlaanderen doet denken aan de droogte die de Benelux in 1976 teisterde. In Vlaanderen is het dit jaar vooralsnog minder dramatisch dan in 1976.

Vlaamse+droogte+minder+dan+in+1976
©

Van april tot en met juni was het nagenoeg overal in Vlaanderen uitzonderlijk droog. Zo acuut als in het recordjaar 1976, was de situatie dit voorjaar niet, luidt kort samengevat een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Sinds februari-maart viel cumulatief gezien overal in Vlaanderen beduidend minder neerslag dan normaal. De weinige regen viel goed verspreid in tijd en ruimte zodat geen van de maanden statistisch gezien abnormaal droog was.

Neerslagtekorten

Door de optelsom van neerslagtekorten kunnen grote delen van Vlaanderen worden bestempeld als zeer droog tot extreem droog.

In heel Vlaanderen moet nog bijna 200 millimeter regen vallen om de grond te verzadigen. Normaal gesproken valt die hoeveelheid in drie maanden.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort sinds 1 april varieert tussen 177,9 millimeter in het Oost-Vlaamse dorp Boekhoute en 221,9 millimeter in Herentals in de provincie Antwerpen.

Tijdens de maand juli was de hoeveelheid neerslag globaal genomen normaal voor heel Vlaanderen, maar het volstond niet om de droge situatie op lange termijn gevoelig te verbeteren.

Hoewel de huidige situatie over een periode van drie maanden beschouwd (veel) droger dan normaal te noemen is, wijzen de statistieken uit dat de droogte in 1976 en 2011 nog harder toesloeg.

Extreem droog

Toen was er al vanaf april sprake van een extreem droge situatie, waar het de voorbije maanden nog geregeld regende, zij het steeds wat minder dan normaal.

Ook het huidige neerslagtekort van 177,9 tot 221,9 millimeter is beduidend kleiner dan de hoogste waarde (285 mm) die in Ukkel in 1976 werd gemeten. Wel regende het in 1976 veel in juli en in 2011 veel in augustus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer