Dijkleger+Rijnlanden+rukt+weer+uit
Nieuws
© Ulco Wesselink

Dijkleger Rijnlanden rukt weer uit

Het dijkleger van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat donderdag weer dijken op scheuren inspecteren. Dit maal gaat om 45 kilometer klei-op-veendijken die extra droogte gevoelig zijn.

Ondanks dat er de afgelopen weken wat regen is gevallen, blijft het droog in met name het westen van het land, constateert De Stichtse Rijnlanden. 'Er is daar sprake van een droogte die eens in de 20 jaar optreedt.'

Bij de vorige dijkinspectie op 9 juli werden op een aantal plekken scheuren aangetroffen die op 13 juli nader zijn geïnspecteerd. Op één plek is dat aanleiding geweest om direct een reparatie uit te voeren. De veiligheid is overigens niet in het geding geweest, aldus De Stichtse Rijnlanden.

Beregend

Om verdere scheurvorming zoveel mogelijk te voorkomen worden de klei-op-veendijken nog steeds drie maal per week beregend.

Een klei-op-veendijk is een ander type dijk dan de dijk die enkele jaren geleden bij Wilnis afschoof. Daar was sprake van een uitgedroogde veendijk.

Veen gaat bij uitdroging eigenschappen vertonen als een uitgedroogde spons. De veendijk gaat dan als het ware drijven op het onderliggende grondwater. Daardoor wordt een veendijk instabiel.

Bij de vorige dijkinspectie op 9 juli werden op een aantal plekken scheuren aangetroffen die op 13 juli nader zijn geïnspecteerd. Op één plek is dat aanleiding geweest om direct een reparatie uit te voeren. De veiligheid is overigens niet in het geding geweest.

Om verdere scheurvorming zoveel mogelijk te voorkomen worden de klei-op-veendijken nog steeds drie maal per week beregend.

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer