Zwitserse+heli+naar+Frans+meer+voor+koeien
Nieuws
© Dominic Steinmann

Zwitserse heli naar Frans meer voor koeien

Tussen Zwitserland en Frankrijk is ruzie ontstaan omdat de Zwitserse luchtmacht met een helikopter water heeft gehaald uit een Frans meer om koeien te verzorgen.

In de Alpenrepubliek heerst deze zomer droogte. Daarom moet de Zwitserse luchtmacht twintigduizend koeien in het westen van het land met helikopters van water voorzien.

Eigenlijk was het de bedoeling dat dat water uit Zwitserse meren zou worden gehaald. Het Franse meer Lac des Rousses, vlak over de grens, was echter dichterbij: dat scheelde de piloten een kwartier reistijd.

Camouflagekleuren

Franse badgasten zagen een Zwitserse helikopter in camouflagekeuren herhaaldelijk water stelen. De chef van de Zwitserse strijdkrachten heeft inmiddels excuses aangeboden, meldt de krant Süddeutsche Zeitung.

De burgemeester van een Franse gemeente aan de Lac des Rousses is bijzonder kwaad over de Zwitserse actie omdat hij het drinkwater voor zijn eigen inwoners heeft moeten rantsoeneren vanwege hitte en droogte.

Vergunning

De Zwitserse luchtmacht gebruikte in eerste instantie als excuus dat in Parijs om een vergunning was gevraagd om over Frans grondgebied te mogen vliegen en dat die vergunning was verleend.

In de vergunningaanvraag was echter met geen woord gerept over de onttrekking van duizenden liters water.

ANP

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer