Glastuinders doelgericht de grens over

Om glastuinbouwbedrijven beter te laten profiteren van internationaal ondernemen, is een groep initiatiefnemers de workshopserie ‘Grenzeloos Groeien’ gestart. Meer structuur en meer rendement is de inzet.

‘Uit gesprekken die wij voerden met glastuinders die al actief zijn in het buitenland, blijkt dat de internationalisering bij de meeste tuinders weinig gestructureerd verloopt. Ze springen meestal in op datgene wat op hun pad komt, bijvoorbeeld naar aanleiding van toevallige ontmoetingen’, vertelt Peter van Duijn van Van Duijn & Partners.
Van Duijn is met Ronald Grootscholten van Florpartners, Eric Moor van Sion Orchids en Ferdi van Elswijk van telersvereniging Prominent de initiatiefnemer van de serie workshops ‘Grenzeloos Groeien’. Elke teler kan zich hiervoor aanmelden.
Volgens de organisatoren worden keuzes nauwelijks gebaseerd op uitgebreid onderzoek of gedegen informatie van het gebied en de markt waarin ze gaan ondernemen.
Van Duijn: ‘Bij ongestructureerde activiteiten lekt nu vaak kennis weg naar het buitenland zonder dat Nederlandse telers hier echt voordeel aan hebben. Er zijn daarom verdienmodellen nodig om de inzet van Nederlandse kennis in het buitenland te verzilveren.’
Internationaal ondernemen kent in de tuinbouw nu al vele verschijningsvormen. Er zijn tuinbouwbedrijven die ’s winters in zuidelijke landen dezelfde producten bijkopen die ze zelf ook telen om zo hun afnemers jaarrond te beleveren.
Anderen zetten daadwerkelijk teeltlocaties op in het buitenland, alleen of in samenwerking met lokale partners. Inspelen op de local-for-localtrend en het rendementsvoordeel zijn hierbij vaak de argumenten.

Toeleveranciers

Zaadbedrijven en tuinbouwtoeleveranciers zijn al veel verder en bouwden in de loop der jaren internationale netwerken van vestigingen op.
Koppert Biological Systems heeft bijvoorbeeld al in 26 verschillende landen een vestiging. Ondanks deze grote internationale expansie wist dit familiebedrijf uit Berkel en Rodenrijs zijn bedrijfscultuur te behouden.
Directeur Paul Koppert van Koppert Biological Systems sprak hierover tijdens de eerste sessie. Daarbij kwamen ook de knelpunten van internationalisering aan de orde. Circa twintig glastuinbouwbedrijven uit de sierteelt en glasgroenten woonden de eerste sessie bij, die in het teken stond van ‘Inspireren en Kennismaken’.
De stappen die de toeleveranciers, maar ook vele andere economische branches al gezet hebben, staan de tuinders nog grotendeels te wachten.
‘De glastuinbouw is een sector die laat in de globalisering stapt, terwijl daar juist enorme schaalvoordelen liggen. Veel andere branches profiteren daar al van’, stelde spreker Ron Meyer tijdens de eerste sessie. Meyer is hoogleraar ondernemingsstrategie bij TiasNimbas Business School van Tilburg University.
Of een branche vroeg of laat naar het buitenland stapt, heeft volgens Meyer veel te maken met wie de eigenaren van de bedrijven zijn. ‘Zijn dat zakenmensen of vakmensen? Tuinders zijn vaak echte vakidioten en zijn lang als vakmensen blijven handelen.’

Indirecte export

Kansen liggen er genoeg in het buitenland, maar het ontbreekt de teeltbedrijven nog aan kennis en ervaring om die kansen te grijpen, stelt de hoogleraar. ‘De meeste glastuinbouwbedrijven nemen momenteel de internationalisering niet zelf ter hand, terwijl hun producten wel in het buitenland komen. Ze geven daarmee de sturing weg.’
Het gaat echter niet om wie de toegevoegde waarde produceert, maar over wie zich die deze toe-eigent, stelt Meyer. ‘Dat heeft te maken met macht, initiatief, slim zijn en georganiseerd zijn. De vraag is hoe je daarop als tuinder reageert.’
Overstappen naar directe export kan, bijvoorbeeld als coöperatie, individueel of met agenten in het buitenland. De vraag is ook: Welk product gaat de grens over?, meent de hoogleraar.
‘Dat kan ook de kennis zijn. Ga je die hier verkopen of ga je er zelf zitten? Waar ben je goed in, waar liggen je ambities, wil je vaak naar het buitenland en ben je daar genoeg ondernemer voor?’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer