Maat: 'Vlees weer naar Rusland'

Europees varkensvlees moet weer naar Rusland kunnen worden geëxporteerd. Dat stelt de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca deze week in een brief aan de Europese Commissie en de landbouwministers.

Maat%3A+%27Vlees+weer+naar+Rusland%27
© Dirk Hol

Rusland heeft eerder aangegeven weer varkensvlees uit Europa te willen importeren. Belangrijke voorwaarde is dat het uit regio komt waar geen risico is van bemesting met varkenspest.

De Europese Commissie voelt daar niets voor. Of heel Europa gaat weer open voor export of helemaal niet, vindt Brussel. Een standpunt waar vooral Polen en de Baltische Staten op aan hebben gedrongen.

Copa unaniem

'Als Europese boerenorganisatie vinden we unaniem dat de markt weer open moet gaan', stelt voorzitter Albert Jan Maat van Copa. Hij stelt dat de export van varkensvlees naar Rusland mogelijk is ondanks de boycot.

'Formeel valt varkensvlees niet onder de Russische ban omdat er al een importverbod bestond door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in een aantal Oost-Europese lidstaten.'

Marktsituatie varkensvlees

Eerder deze week vroeg een aantal Europese lidstaten om maatregelen om de slechte marktsituatie van varkensvlees te verbeteren. De Russische importban speelt een belangrijke rol in de slechte prijsvorming, stellen de lidstaten.

Van de 3,2 miljoen ton varkensvlees die Europa jaarlijks exporteert, gaat zo'n 24 procent naar Rusland.

PO verergert situatie

'De Particuliere Opslagregeling (PO) voor varkensvlees heeft niet gewerkt', zegt Maat.

'Dat vlees komt nu weer terug op de markt en verergert de situatie alleen maar. Het uitbreiden en herstellen van exportmogelijkheden zijn veel effectievere maatregelen die ook daadwerkelijk een langetermijnoplossing bieden voor de sector.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer