COV+en+LTO%3A+Hollandse+lamssteak+prima
Nieuws
© monique Jansen

COV en LTO: Hollandse lamssteak prima

Als Albert Heijn niet tevreden is over de kwaliteit van de geboden lamssteak, dan kan de supermarktketen altijd overstappen op een andere leverancier, die wel de gewenste waarborgen kan bieden. Er is voldoende kwalitatief goede lamssteak op de markt.

Dat zegt secretaris Richard de Mooij van de Centrale Organisatie Vleessector (COV) in reactie op een mededeling van Albert Heijn.

E. coli

De supermarktketen zegt in een tweet dat het risico op besmetting van lamssteak met de ziekteverwerker E. coli ‘vanuit de wollige vacht van het lam te hoog is’ en verkoopt om die reden niet langer lamssteak.

Jeljer Wynia, voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij en schapenhouder in het Frieze Hitzum, noemt een besmetting van lamsvlees met E. coli via de vacht ‘onwaarschijnlijk’. Hij daagt Albert Heijn uit om voortaan Nederlandse lamssteak in de schappen te leggen. 'Dan heb je vlees van dichtbij, op een eerlijke manier geproduceerd, met veel oog voor hygiëne.'

Kwaad daglicht

Voor De Mooij is die stelling van Albert Heijn veel te kort door de bocht. 'Het zet de hele productgroep van lamsvlees in een kwaad daglicht.'

Volgens de secretaris van COV is de kans groot dat de supermarktketen het vlees in het buitenland heeft gekocht. 'In Nederland zijn er voldoende aanbieders die een lamsvleesproduct van onberispelijke kwaliteit kunnen waarborgen.'

Toezicht

De Mooij: 'Nederlandse slachterijen werken uiterst hygiënisch. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) onlangs nog geschreven aan de Tweede Kamer. Zo houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na keuring van levende dieren toezicht op het slacht- en verwerkingsproces en wordt de band zo nodig stilgelegd wanneer er tekortkomingen worden geconstateerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer