Melkprijs onder 30 cent geeft probleem

Bij een melkprijs onder de 30 cent heeft een derde van alle melkveehouders moeite met het betalen van de rekeningen. Dat stelt Wageningen UR op basis van berekeningen rond de kritieke melkprijs. Momenteel is die melkprijs iets boven de 25 cent.

Melkprijs+onder+30+cent+geeft+probleem
© Nieuwe Oogst

Volgens Wageningen UR hebben kleine bedrijven met minder dan vijftig koeien het minst snel een probleem. Ze zijn minder kwetsbaar voor prijsfluctuaties. Dat komt doordat de ondernemers op deze bedrijven vaak ook een baan buitenshuis hebben om de eerste klappen op te vangen.

Voor deze melkveebedrijven ligt de kritieke melkprijs op de korte termijn op 23 cent. Onder die prijs kunnen ze de rekeningen niet meer betalen.

Grote bedrijven

Voor bedrijven met meer dan vijftig koeien ligt de kritieke kostprijs op korte termijn gemiddeld op ruim 27 cent, ongeacht de bedrijfsgrootte.

De kritieke melkprijs is in de periode 2010-2013 gestaag toegenomen. Dit komt enerzijds doordat de voerkosten vanaf 2011 sterk zijn gestegen. Ook de meeste andere kosten zijn toegenomen, waaronder de kosten die samenhangen met de investeringen die in de afgelopen periode zijn gedaan.

Lange termijn

De kritieke melkprijs op de langere termijn, om het bedrijf op lange termijn rendabel te houden, is het laagst voor grote bedrijven. Voor het behoud van de rentabiliteit op de langere termijn en de continuïteit is schaalvergroting een aan te bevelen strategie, ook al maakt het bedrijven niet minder kwetsbaar voor melkprijsschommelingen op de korte termijn.

Overigens is een kritieke melkprijs iets anders dan een kostprijs. Bij de kostprijs wordt gekeken naar de ingerekende beloning van de productiefactoren (arbeid, grond en kapitaal) en alle overige kosten die samenhangen met de productie van melk.

Kritieke melkprijs

Bij de kritieke melkprijs wordt gekeken naar de melkprijs die minimaal nodig is om als bedrijf aan alle verplichtingen te voldoen en ook nog redelijk te kunnen leven. Dat laatste wordt meegenomen door in plaats van met een ingerekende beloning voor de arbeid te werken met een normatief bedrag van de gezinsbestedingen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer