Warmte stuwt maïs omhoog

Maïs is in de laatste vier weken, mede door het goede weer, gemiddeld met meer dan 30 centimeter per week gegroeid. Vooral de laatste twee weken was er een ware groeispurt.

Warmte+stuwt+ma%C3%AFs+omhoog
© familie Knipscheer

De maïs die deze week werd gemeten, is gemiddeld ongeveer 30 centimeter lager dan in 2014, net als vier weken geleden. Half juli 2013 was de maïs gemiddeld 120 centimeter hoog.

Ondanks de goede groei maken veel veehouders melding van een vochttekort. Toch heeft bijna geen deelnemer aan het Maïsmeetnet de maïs beregend.

Van Noye

Alleen Jolan en zoon Roan van Noye uit Escharen beregenden hun maïs, op 6 juli. ‘Het was hard nodig, het blad begon te krullen. De beregening heeft goed geholpen’, vertelt Roan van Noye.

De melkveehouder merkt dat in de omgeving veel ondernemers hun maïs beregenen, een enkeling zelfs twee keer. Dinsdag haalde hij de regenmeter op een stand van 7 millimeter leeg. Hij schat dat er begin deze week in totaal 15 millimeter is gevallen.

Dieseldiefstal

Van Jaap Koorn uit Hippolytushoef mag het ook veel regenen. In Noord-Holland wordt weinig beregend. De prijs voor witte diesel maakt het beregenen te duur. Zelf heeft Koorn overigens geen diesel meer. Zijn tank is leeggehaald door dieseldieven, terwijl hij aan het maaien was.

Ook Jorge Knipscheer uit Lepelstraat beregent niet. Iets was ook bij hem in de omgeving weinig gebeurt.

Leem

‘Hier tegen Zeeland wordt sowieso weinig beregend. De leem wordt hard. Opbrengstverhogend beregenen moet daarom tijdig gebeuren. Dan is de weersverwachting op de lange termijn niet bekend. Kostentechnisch is het verstandiger om voer aan te kopen dan om te beregenen.’

Hieronder staat in pdf-formaat de gemeten waarden van deze week.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer