Ook+enkele+Duitse+stieren+drager+CD
Nieuws
© NieuweOogst

Ook enkele Duitse stieren drager CD

In de hele wereld lopen Holsteinstieren die drager zijn van het Cholesterol Defizit-gen. Kalveren die dit gen van zowel de vader als de moeder krijgen, sterven na drie maanden als gevolg van diarree. Ook enkele Duitse stieren zijn mogelijk drager, meldt GGI.

Het is bij een paring daarom belangrijk om goed te kijken of in de pedigree van de moeder mogelijk ook een drager is, meldt GGI. Het Duitse VIT heeft lijsten gepubliceerd van Duitse en internationale stieren.

In de laatste kolom CDH staat of ze mogelijk drager zijn van dit gen. Dat wordt met IV aangegeven. Andere stieren, aangegeven met IN, zijn geen drager.

Vals positief

Overigens zijn de stieren met IV met 80 procent zekerheid ook daadwerkelijk drager van het afwijkingen gevende gen. Er is een aantal vals positieven bij. Een stier als Doolhof 12 (Holim Boudewijn x Lord Lily) is waarschijnlijk zo'n vals positieve stier. De dragers hebben allemaal Mauglin Storm als voorvader en dat blijkt bij deze stier niet het geval.

GGI Holland heeft ook een aantal verdachte stieren. Dit zijn de dochtergeteste zwartbonten Gunner, Zeidler en Sallas en de roodbonten Taurus, Tabaluga, Mr Alico, Dertour, Dixieland en Selayo.

Ook een aantal genomics-stieren in het GGI-pakket zijn verdacht. Dat zijn bij zwartbont Castino P, Aragon, App RF, Dever, Alpha, Minzo PP RF, Peak RF en Santurio RF.

Bij roodbont zijn dit Label P, Albaran, Scandic PP, Detroit, Dixn, Red Power,Canuk, Dekade, Haytema, Citation P, Pelican P, Trillion P, Lorman, Janko P, Lyrik P en Parma PP.

Overigens laat GGI ook weten dat een aantal stieren geen drager is. GGI adviseert wel om goed naar de hele pedigree te kijken, want ook de moeder kan een nazaat van Mauglin Storm zijn.

Niet-dragers

De niet-dragers zijn Jentin, Elsass, Guarini, Gori, Goldday, Goldboy, Strunz, Edway, Donatelli, Mallow, Elburn, Tableau, Tammo, Clarin' Eleve, Monitor, Toscano, Tonikum en Lucatoni.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer