GD%3A+let+op+gezondheid+bij+aanvoer+koe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

GD: let op gezondheid bij aanvoer koe

Melkveehouders moeten bij aankoop van rundvee de gezondheidsstatus van het bedrijf van herkomst extra goed in de gaten houden, meldt de GD. Deze gezondheidsdienst voor dieren merkt dat veel boeren nu rundvee aanvoeren.

Wanneer deelnemers aan een GD-programma runderen aanvoeren van een bedrijf met een lagere of onbekende gezondheidsstatus, signaleert GD dat.

Aanvoer van bedrijven met een lagere status vergroot het risico op insleep van infectieziekten, bijvoorbeeld BVD en IBR.

Bloedtappen

Om problemen en extra kosten voor het bloedtappen van aankoopdieren te voorkomen, raadt GD aan om vooraf bekijken of vee is aan te kopen van bedrijven met gelijke statussen.

Bij import kunnen de landelijke statussen voor dierziekten worden achterhaald. Ook hier is vaak sprake van een status op bedrijfsniveau of zijn onderzoeksresultaten aanwezig.

Leptospirose

Een ziekte als leptospirose komt bijvoorbeeld in andere Europese landen nog algemeen voor, terwijl Nederland een gunstige status heeft.

Bij de aanvoer van dieren met een lagere status dan die van het eigen bedrijf, heeft de ondernemer na aanvoer acht weken de tijd om onderzoek te laten verrichten. Dat kan in overleg met de dierenarts.

Quarantaine

GD adviseert om nieuwe dieren na aanvoer in quarantaine te plaatsen tot de uitslagen bekend zijn. Bij import is het afhankelijk van het land en de test of een status of uitslag geldig is bij GD.V

Naast het risico op de introductie van infectieziekten zoals BVD en IBR, kunnen tal van andere aandoeningen met de aankoop op het bedrijf komen.

Streptococcus agalactiae

GD denkt aan mastitisverwekkers als Streptococcus agalactiae, de moeilijk te behandelen Staphylococcus aureus of Mycoplasma spp. Maar ook klauwaandoeningen als Mortellaro of parasieten, zoals longworm of Neospora, kunnen meekomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer